Svetaines struktura
2024-04-19

Pasitinkant pavasarį

2023-02-20

Pasitinkant pavasar

Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus mokinių

dviejų dalių šokio vakaras ,,PASITINKANT PAVASARĮ''

Kovo 9 d. 18 val. Šokio teatras

I dalis

Aubade

 

Franciso Poulenco „Aubade" specialiai baleto solistei Verai Nemčinovai Paryžiuje 1929 metais pastatė choreografas George'as Balanchine'as, po kurio laiko tapęs labiausiai žinomu XX a. II pusės pasaulio choreografu. Tai ankstyvasis jo baletas, Kaune pristatytas 1932-aisiais. Valstybės teatre kartu su Nemčinova, kuri atliko deivės Dianos vaidmenį, šoko baleto solistas Bronius Kelbauskas, įkūnijęs medžiotoją Akteoną.

„Įžūlus Akteonas, išdrįsęs prisiartinti prie Dianos maudyklės, paverčiamas elniu. Deivė sužeidžia jį strėle iš lanko. Šokyje ir muzikoje įdomiai atvaizduoti sužeisto žvėries šuoliai. Staiga griežtoji Diana, prieš savo valią, pasigaili sužeisto jaunuolio, pajunta, kad joje bunda žmogiški jausmai, bet deivė nenori tapti paprasta mirtingąja, meilės auka. Ne veltui deivė Diana medžiotoja – ji negali ir neprivalo pasiduoti liūdesiui. Rankos mostas – ir Diana vėl išdidi, stipri ir laisva" – spektaklio siužetą „Lietuvos aido" skaitytojams papasakojo Vera Sotnikovaitė.

Balanchine'o choreografijos iki mūsų dienų nepavyko išsaugoti, tad specialiai šiam vakarui choreografas Jurijus Smoriginas sukūrė spektaklį, savaip interpretuodamas ir siužetą, ir plastinę spektaklio formą.

Kostiumus sukūrė Vida Leonavičiūtė-Insodienė.

Šoka 10, 11 ir 12 klasių moksleiviai.

Repetitorė: Deimantė Karpušenkovienė


II dalis

Metų laikai


Šokio spektaklis pagal Antonio Vivaldi muziką

Choreografė: Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė

Repetitoriai: Paulius Prievelis ir Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė

Šoka: Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos 4-12 kl. baleto skyriaus mokiniai

Kostiumų dailininkė: Rūta Biliūnaitė

Tai pasakojimas apie moterį, kurioje slypi maža mergaitė, mergelė, vilioklė, motina ir ragana žiniuonė. Moteris gali būti ir švelni, ir žiauri tuo pačiu metu. Jos jėga - žemėje, įsiklausyme į gyvenimo ritmą, gamtos ciklus ir gyvybines energijas. Jos paslaptis - jos pačios nenuspėjamume ir begalinėje stiprybėje, kuri dažniausiai atsiskleidžia netikėtu momentu. Jos planeta - Mėnulis, kuris valdo potvynius ir atoslūgius, žmogaus vidinę savijautą, augalų augimą bei gyvūnų elgesį.

Tačiau šis šokis taip pat apie tas mergaites, merginas ir moteris, kurios yra šalia mūsų kasdien - apie mūsų mamas, dukteris, seseris ir žmonas. Apie mažus stebuklus, kuriuos diena iš dienos jos kuria; stiprybę, kuri leidžia dienom naktim rūpintis savo vaikais ir tėvais; šilumą, kurią moteris atneša į namus kaip žmona; grožį, kuris priverčia pasukti galvą gatvėje.

Pasak režisierės Linos Puodžiukaitės-Lanauskienės, sumanymas sukurti "Metų laikus" kilo skaitant anglų rašytojo Roberto Graves'o knygą "Baltoji deivė". Ši knyga lėmė tai, kad sukurtame spektaklyje į metų laikų kaitą žvelgiama per moterišką liniją. Ankstyvą skaidrų pavasarį gimusi nekalta mergaitė bręsta, suauga, įsimyli, pasiekia pilnatvę ir gūdžią žiemą virsta negailestinga ragana žiniuone. Iki tol, kol, atėjus naujam pavasariui, ją vėl pakeis jauna mergaitė.

Repetitorės: Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė ir Deimantė Karpušenkovienė

Sceninės praktikos specialistė: Giedrė Zaščižinskaitė

Direktoriaus pavaduotojas baleto ugdymui: Eligijus Butkus

Mokyklos direktorius: Dainius Numgaudis

Bilietus platina: www.bilietai.lt

Rėmėjai

Kunigas daktaras
Hans Friedrich Fischer

Karoso logo

 

Ponia Valdereza Lenktaitis