Svetaines struktura
2024-09-08

Nuotolinis seminaras „Fiziologinės įtampos griežiant smuiku: kylančios problemos, priežastys ir prevencija“

2022-02-15

Nuotolinis seminaras „Fiziologinės įtampos griežiant smuiku: kylančios problemos, priežastys ir prevencija“

2022 m. vasario 23 d.
Pradžia: 10 val.
Vieta: Konferencijų salė, virtuali mokymo(si) aplinka

Dalyviai: muzikos mokytojai, smuiko mokytojai, aukštųjų mokyklų studentai.

Anotacija: viena iš labai svarbių priežasčių, trukdančių smuikininkui pasiekti norimo rezultato, yra įvairiausios įtampos, kurios ne tik sukelia griežimo technikos problemas, bet ir yra viena pagrindinių įvairių skausmų, pasitempimų, uždegimų priežasčių. Bet kokia nebūtina, perteklinė įtampa įtakoja raumenų veiklą, raumenys tampa neelastingi, nepaslankūs, sunkiau prisitaiko. Kovojant su šia problema neužtenka stengtis atsipalaiduoti, tačiau labai svarbūs yra sąmoningi, konkretūs, tikslingi veiksmai. Seminaro metu bus kalbama ne tik apie raumenų veiklos principus, bendras įtampas bei jų priežastis, bet ir apie konkrečių raumenų grupių atpalaidavimą, pateikiami pavyzdžiai bei patarimai, kaip išvengti pasitempimų ar uždegimų. Antroje seminaro dalyje meistriškumo pamokų metu lektorė analizuos kūrinio muzikinio žanro, charakterio, turinio ir stiliaus ypatumus, aptars garso kokybės bei atlikimo technikos klausimus.

Lektorė: prof. Rūta Lipinaitytė-Savickienė yra daugelio tarptautinių konkursų laureatė, R. Lipinaitytė kaip solistė grojo su Lietuvos nacionaliniu, Drezdeno, Brno, Kataro filharmonijų, Kroatijos radijo ir televizijos simfoniniais orkestrais, „Kremerata Baltica“, Lietuvos, Šv. Kristoforo, VDU, Klaipėdos, Šiaulių, Talino, Archangelsko, „Accademia d’Archi Arrigoni“ ir Maskvos „Metų laikai“ kameriniais orkestrais, ansambliu „Musica humana“, orkestru „Trimitas“. 2020 m. smuikininkė pelnė „Auksinio disko“ apdovanojimą geriausio metų solisto instrumentininko kategorijoje. R. Lipinaitytė-Savickienė yra daugelio Lietuvos kompozitorių kūrinių pirmoji atlikėja, jai savo muziką yra paskyrė kompozitoriai A. Martinaitis, J. Tamulionis, J. Juozapaitis, M. Salynas.
Lietuvos radijo fonduose yra per 40 R. Lipinaitytės-Savickienės įrašų, smuikininkė grojo įrašant įvairias kompaktines plokšteles. 2022 m. pradžioje tarptautinė įrašų kompanija „Ondine“ išleido kompaktinę plokštelę „Seasons and Serenades“ su smuikininkės atliekamu A. Martinaičio Koncertu smuikui ir orkestrui „Trijų M'art komedijų sezonai“.
18 metų R. Lipinaitytės-Savickienės veikla buvo neatskiriama nuo „Kremerata Baltica“, ji buvo „Kremerata Baltica“ seksteto narė. Kaip koncertmeisterė ji dažnai kviečiama koncertuoti su žymiais orkestrais, tarp kurių – J. Bašmeto festivalio kamerinis orkestras „East-West“, Teodoro Currentzio vadovaujamas „MusicAeterna“, Štutgarto SWR simfoninis, Lietuvos kamerinis orkestrai. 2022 m. R. Lipinaitytė-Savickienė kaip solistė ir koncertmeisterė su orkestru „Eesti sinfonietta“ koncertuos žymioje Vienos salėje „Konzerthaus“.
Šiuo metu R. Lipinaitytė-Savickienė yra LMTA profesorė ir Styginių instrumentų katedros vedėja, dažnai kviečiama vesti smuiko meistriškumo kursus Lietuvoje ir užsienyje, dalyvauti įvairių konkursų vertinimo komisijų darbe. Tarp jos studentų yra nacionalinių ir tarptautinių smuikininkų konkursų laureatų.

Dalyviams bus išduoti kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimai
Seminaro trukmė: 6 ak. val.
Kaina: 15 eur.
Atsiskaitomoji sąskaita: LT 57 7044 0600 0155 2624

Registracija vyks iki 2022 m. vasario 21 d.
Registracija: https://forms.gle/y2VkD1i5JrK792RM7

seminaras smuikas

 

Rėmėjai

Kunigas daktaras
Hans Friedrich Fischer

Karoso logo

 

Ponia Valdereza Lenktaitis